৪৩তম বিসিএস প্রশ্ন সমাধান

For sale by: Admin, 29 Oct 2021 11:28 AM Location: Dhaka, Dhaka,

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6
images
Tk 1

000000000

Negotiable

Send Message to Seller
                    

৪৩তম বিসিএস প্রশ্ন সমাধান

৪৩তম বিসিএস প্রিলিমিনারি সম্পূণ প্রশ্ন সমাধান

বাংলাদেশ বিষয়াবলি অংশের সমাধান

 

১।প্রতিনিধিত্বমূলকগণতন্ত্রেবিকল্পসরকার

=বিরোধীদল

২।ঢাকাসিটিকপোরেশন১মনিবাচিতমেয়র

= মোঃহানিফ

৩।সংবিধানলেখারদায়িত্ব

=একেএমআব্দুররউফ

৪।নারীপুরুষেরসমতা

=২৮(২)

৫।কোভিড-১৯ভ্যাকসিনউৎপাদনেরজন্যচীনেরসাথেচুক্তি

=ইনসেপ্টা

৬।ওআইসিতেবাংলাদেশসদস্যপদ

=১৯৭৪

৭।ভোটারহওয়ারসবনিম্নবয়স

=১৮

৮।বাংলাদেশেরপ্রধানআইনকমকতা

=এ্যাটরনিজেনারেল

৯।নিবানকোনধমেরসাথে

=বোদ্ধ

১০।একনেকেরপ্রধান

=প্রধানমন্ত্রী

১১।বলাককোনসংকরজাত

=গম

১২।তথ্যঅধিকারআইন

=২০০৯

১৩।মুজিবনগরেরসরকারেরঅথনীতিবিষয়কওপরিকল্পনাবিষয়কবিভাগের

=তাজউদ্দিনআহম্মেদ

১৪।রেহেনামরিয়মনূরচলচিত্রেরপরিচালক

=আব্দুল্লাহমোহাম্মদসাদ

১৫।প্রাচীনবাংলারজনপদ

=পুশুনগর

১৬।সংবিধানেবাজেটআথিকবিবৃতি

=৮৭

১৭।নিপোটকীধরনেরপ্রতি

=জনসংখ্যাগবেষণা

১৮।আযদেরধমগ্রন্থ

=বেদ

১৯।সমতট

=কুমিল্লানোয়াখালী

২০।বাংলাদেশেরব্যাংকনোটনয়কোনটি

=২টাকা

২১।বয়স্বভাতা

=১৯৯৮

২২।বীরশ্রেষ্ঠনূরমোহাম্মদসেক্টর

=৮নং

২৩। Untranquil Recollections: The Years of Fulfilment গ্রন্থটিরলেখক

=Rehman Sobhan

২৪।কৃষিশুমারিহয়নি

=২০১৫

২৫।সাংবিধানিকপদনয়

=মানবাধিকারকমিশন

২৬।ম্যানিলাকোনফসলের

=তামাক

২৭।ওরাওজনগোষ্ঠী

=রাজশাহীদিনাজপুর

২৯।সেকেন্ডারিমাকেট

=স্টকমাকেট

৩০।৬দফায়অথনৈতিকদফা

=৩টি

দফা : ৩প্রতিটিপ্রদেশেরজনপৃথকতবেঅভাধেরূপান্তরযোগ্যমুদ্রাথাকবে, যদিএককমুদ্রাব্যবহারকরাহয়, সেক্ষেত্রেএকপ্রদেশথেকৈঅন্যপ্রদেশমুদ্রাহস্তান্তররোধকরারউপায়থাকতেহবে।

দফা : ৪রাজস্বেরদায়িত্বপ্রদেশেরেহাতেথাকবে।

দফা৫ : প্রতিটিপ্রদেশেরবৈদেশিকমুদ্রাআয়েরজন্যপৃথকঅ্যাকাউন্টথাকতেহবে।

আন্তজাতিক অংশের সমাধান

৪৩তম বিসিএস প্রশ্ন সমাধান

১।জিবুতিঅবস্থিত-এডেনসাগরেরপাশে

২।নিচেরকোনটিজাতিসংঘেলসংস্থানয়- এআরএফ

৩।গণতন্ত্রদিবস-১৫সেপ্টেম্বর

৪।ইরান -ইরাকশান্তিপ্রতিষ্ঠায়-UNIIMOG 

৫।ট্রান্সপারেন্সিইন্টারন্যাশনাল-জামানি

৬।চিনথেকেবাংলাদেশেরডুবোজাহাজমিংক্লস

৭।ইউএনএফসিসিসিগ্রিনহাউসগ্যাসেরনিসরণওপ্রশমন

৮।দক্ষিণচিনসাগরেরদাবিদারনয়কম্বোডিয়া

৯।নথুলাপাসভারতচিন

১০।বাংলাদেশসদস্যনয়ওএএস

১১।জিনজিয়াংমুসলিমউইঘুর

১২।এসডিজি -১৭টি

১৩।মানবাধিকারদিবস-১০ডিসেম্বর

১৪।বৈশ্বিকউন্নয়নপ্রতিবেদনেদেয়বিশ্বব্যাংক

১৫।ব্যাডমিন্টনজাতীয়খেলা -ইন্দোনেশিয়া

১৬।লেডিইউদদ্যাল্যাম্পফ্লোরেন্সনাইটিঙ্গেল

১৭।মিয়ানমারেরনিবাসিতসরকার -ন্যাশনালইউনিটিগভনমেন্ট

১৮।আকাবা-সমুদ্রবন্দর (জডান)

১৯।ট্রাফালগারস্কয়ার-ইংল্যান্ড

২০।মায়াসভ্যতা -মধ্যআমেরিকা

কম্পিউটার ও তথ্য প্রযুক্তি অংশের সমাধান

১। RFID বলতেবোঝায়

=Radio Frequency Identification 

২।আলোরপালসব্যবহৃতহয়

=অপটিক্যালফাইবার

৩।ইমেইলঠিকানায়থাকবে

=@

৪।কিবোডওসিপিইউএরডাটাট্রান্সমিশন

=simplex

৫।ব্লকচেইনেরএরপ্রতিটিব্লককীতথ্যবহনকরে

=সবগুলোই

৬। Bluetooth

=IEEE 802.15

৭।১০১১১০বাইনারি

=৪৬

৮। DNS এরকাজ

=Domain IP

৯। Open source DBMS

=MYSQL

১০।যে job scheduling  এ starvation হয়না

=Round Robin

১১। Face Recognition System

=কোনটিইনয় (Bimetrics হবে) 

১২। Output Device নয়

=Microphone

১৩।প্রতিষ্ঠানেরঠিকানানিদেশকরে

=URL

১৪। Pay as You Go 

=Cloud Computing 

১৫। Web server ব্যথহয়যেআক্রমণে

=Denial of service (DDos Attack বএটাক)

১৬। Access Time কম

=রেজিস্টার

১৭।ডিজিটালসিগন্যালকেএনালগকরে

=Modem

১৮। Multi-tasking OS নয়

=DOS

ইংরেজি প্রশ্ন  সমাধান

166. Who is not an Irish writer ?

a) Osca Wilde

b) James joyce

c) Jonathan Swift

d) D.W Lawrence

 

167. A (herd) of cattle is passing The underlined word is an/a 

a) adverb

b) adjective

c) collective noun

d) abstract noun

 

Ans : c) Collective noun 

 

168. What is the antonym for the word deformation?

a) distortion

b) contortion

c) wholeness

d) disfigurement 

 

Ans : c) wholeness

 

 

169. words inscribed on a tomb is an 

a) epitome

b) epithet

c) episode

d) epitaph

 

170. The phrase dog days means

a) hot weather

b) cold shower

c) rain soaked streets

d) ice storm 

Ans : a) hot weather

 

171. Which gender is the word orphan?

a) neuter

b) feminine

c) common

d) masculine

Ans : Laughter

 

173. Identify the word which is spelt incorrectly?

a) fuctution

b) remission

c) ocassion

d) decision

 

Ans : c) ocassion

 

174. Change the voice: Nobdy trusts a traitor

a) A traitor is trusted

b) A traitor Should not be trusted

c) Everybody hates a traitor

d) A traitor is not trusted by anybody

 

Ans : d) A traitor is not Trusted by anybody

 

175. Who wrote the play The way of the world ?

a) william shakespeare

b) william congreve

c) Ben Jonson

c) Oscar wilde

 

Ans : b) William Congreve

 

176. Better to reign in Hell than seve in Heavn who wrote this ?

a) Geoffrey chaucer

b) Christopher Marlowe

c) John Milton

d) P.B Shelley 

Ans : c) John Milton

 

177. Who is not the Modern Poet ?

a) W.B Yeats

b) W.H Auden 

c) John Keats

d) T.S Eliot

 

Ans : c) Johan Keats

 

178. Who is the aouthor of the movel The god of small Things ?

a) Thomas hardy 

b) Jhumpa Lahiri

c) R. K Narayn 

d) Arundhati Roy 

 

Ans : d) Arundhati Roy 

 

179. Moby disk a novel was writen by 

a) Herman Melville

b) Nathaniel Hawthorne

c) Mark Twain 

d) William Faulkner

 

Ans :a ) Herman Melville

 

180. If winter comes can spring be far behind ? Who wrote this ?

a) William Blake

b) S.T Coleridge

c) Lord Byron 

d) P.B Shelley 

 

Ans : d) P.B Shelley 

 

 

181. O Henry was from 

a) Canada

b) America

c) England

d) Ireland

 

Ans : b) America

 

182. Whre is the setting of the play Hamlet?

a) England

b) Italy

c) France 

d) Denmark

 

Ans : d) Denmark 

 

183. What is the adjective form of the word people ?

a) Populous 

b) popular

c) Popularity

d) popularize

Ans : a) Populous

 

 

184. He contemplated marrying his cousin Here marrying is an/a 

a) present participle

b) gerund

c) verb

d) infinitive

 

Ans : b) gerund

 

185. No second Troy is a 

a) Short story

b) novel 

c) poem 

d) drama

 

Ans : c) Poem 

 

186. The word to genufilect means

a) to be genuine

b) to reflect

c) to bend the knee

d) to be flexible 

 

Ans : c) to bend the knee

 

187. Fill in the blnk she went to new market

a) on foot

b) on feet

c) by foot

d) by walking 

 

Ans : a) on foot 

 

188. What kind of play is julius ceasar ?

a) romantic 

b) anti romantic

c) comedy 

d) historical 

 

Ans : d) historical 

 

189. Fill in the gap 

Birds fly .........in the sky

a) random 

b) at large 

c) at a stitch

d) are long 

Ans : b) at large 

190. Who is the author of jame Eyte?

a) Charlotte Bronte 

b) Emily Bronte 

c) Jane Austen 

d) Mary Shelley 

 

Ans : a) Charlotte Bronte 

 

191. Which of the following novels is not written by an English writer ?

a) A passage of India 

b) Sons and lovers 

c) One hundred years of solitude 

d) Pride and Prejudice 

Ans : c) One hundred Years of Solitude 

 

192. A speech full of too many word is 

a) a big speech 

b) maiden speech

c) a verbose speech

d) an uniportant speeh 

 

Ans : c) a verbose speech

 

 

193. Who is the poet of the poem Ozymandias ?

a) P.B. Shelley 

b) William wordsworth 

c) S.T coleridge 

d) William wordsworth 

c) S.T coleridge

d) John Keats 

Ans : a) P.B. Shelley 

 

194. The most famous romantic poet of English literature is 

a) John Drydeen 

b) Alexander pope

c) William Wordsworth

d)T.S Eliot 

 

Ans : c) Willioam Wordsworth 

 

195. Identify the correct synonym of the word mangnanimus 

a) unkind

b) generous

c) revengeful 

d) friendly 

 

Ans : b) generous 

 

186. Chose the right form of verb 

it is high time we act on the matter 

a) are acting 

b) acted

c) have acted

d) could act

 

Ans : b) acted 

 

197. .......was both a poet and a painter 

a) john keats 

b) spenser 

c) william Blacke 

d) john donne 

 

Ans : c) william Blake 

 

198. Identify the correct sentence 

a) The girl burst out tears 

b) The rirl burst into tears

c) The girl burst with tears

d) The girl bursted out tears 

Ans : b) The girl burst into tears 

199. . The phrase sine die means 

a) half heartedly

b) doubtfully 

c) fixed 

d) uncrtain 

 

Ans : d) uncertain 

 

200. Do You have any money ..you 

fill in the gap with the appropriate prepositon 

a) to 

b) over 

c) in 

d) on 

Ans : d) on 

গণিতঅংশেরসমাধান

নোটিশ : সম্পূণওবিস্তারিতসমাধঅনএরকাজচলছে।খুবদ্রতইব্যাখ্যাসহএইসাইটেপ্রকাশকরাহবে।

Shere This Ad:

Similar ads